Japans schrift lezen: Kanji radicaal

Japans | 5 bijeenkomsten. Deze cursus wordt individueel gegeven of in een klein groepje. Tijdstip in overleg.
Cursuslocatie: La Bellettsa, Kardinaal van Rossumplein 99, Maastricht
Prijs: € 124 (incl. cursusmateriaal)

Cursusbeschrijving
Voor deze cursus hoef je geen Japans te kennen. De voertaal is Nederlands.

Het Japanse schrift vormt vaak een barrière bij het leren van de Japanse taal, omdat het zo anders is dan we gewend zijn. Het Japans kent maar liefst vier schriftsystemen, die door elkaar gebruikt worden. Er zijn twee lettergrepenschriften: het hiragana en katakana, waarvan elk teken gelezen moet worden als een lettergreep. Sommige woorden worden gewoon in ons westerse alfabet geschreven: rômaji wordt dat genoemd. Maar verreweg het grootste deel van een willekeurige Japanse tekst bestaat uit tekens die ontleend zijn aan het Chinees -- en dat zijn de kanji.

Kanji hebben in het Japans geen vaste klankwaarde, maar staan in de eerste plaats voor een bepaalde betekenis. Je hoeft dan ook geen Japans te kennen om ze te kunnen begrijpen.

Er zijn zo’n 2500 kanji die je eigenlijk zou moeten kennen om Japanse teksten vlot te kunnen lezen. Geen beginnen aan dus, zou je denken. En toch is dat precies wat we in deze cursus gaan doen: een begin maken met het leren lezen (en schrijven) van de Japanse kanji, maar dan op een radicale manier :-)

In deze cursus leer je de ongeveer 240 basistekens (de ‘radicalen’) die gebruikt worden om de kanji mee te schrijven. Een groot deel van deze basistekens komt ook voor als zelfstandige kanji.

Daarnaast leer je technieken om de samengestelde kanji op een handige en vlotte manier onder de knie te krijgen -- zowel het schrijven als het herkennen ervan.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die graag wil leren het Japanse schrift te ontcijferen. Maar ook wie Chinees leert of wil gaan leren kan er zijn voordeel mee doen.

Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. In elke bijeenkomst leer en oefen je spelenderwijs 48 basistekens. Aan het eind van de cursus heb je dus alle basistekens gehad.

Ook in elke les: samen de geleerde technieken en basistekens toepassen op belangrijke samengestelde kanji.

Cursusmateriaal
Het cursusmateriaal is bij de cursusprijs inbegrepen.

Als vervolg op deze cursus is er de cursus Kanji-werkwoorden. Voor meer informatie over deze vervolgcursus: bel of mail.

Inschrijven voor deze cursus?
Mail naar cursussen@epimedium.nl, of bel (043) 3250149.

 
15/9/2022
 

 

Epimedium
La Bellettsa
Kardinaal van Rossumplein 99
6221 SZ Maastricht
cursussen@epimedium.nl
T (043) 325 0149 (ma-vr, 9-17 uur)
KvK 14063867