Kriegsromane uit de Zwischenkrieg (EG10)
Geschiedenis & actualiteit (archief) | 4 bijeenkomsten op vrijdagen 25 oktober, 8 en 22 november, 6 december 2013, 11.00-13.00 uur
Docent: Maarten Arends
Cursuslocatie: Tongersestraat 53, Maastricht
Prijs: € 89
Cursusbeschrijving
Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. Een oorlog die niet door Duitsland werd begonnen, maar wel door Duitsland werd verloren. Bovenop de trauma’s van de loopgraven kwam het trauma van de nederlaag, dat op allerlei manieren werd verwerkt.
Tussen de twee wereldoorlogen in bloeide in Duitsland het genre van de Kriegsroman, vaak geschreven door veteranen die de verschrikkingen van de Grote Oorlog zelf hadden meegemaakt. Vaak hadden deze oorlogsromans een uitgesproken pacifistische ondertoon -- zoals het bekende Im Westen nichts neues van Erich Maria Remarque. Maar er verschenen ook nogal wat romans die bloeddorstiger waren, en waaruit de wens sprak om de oorlog nog eens over te doen, maar deze keer beter.
De meeste van deze Kriegsromane zijn al lang vergeten. Vooral de boeken van auteurs die later aan de verkeerde kant kwamen te staan, verdwenen in het zwarte gat. En dat terwijl veel van deze romans in de jaren 1920 en 1930 enorme bestsellers waren geweest.
In deze cursus lezen en bespreken we (fragmenten uit) een aantal van deze Kriegsromane uit de Zwischenkrieg. Om te beginnen natuurlijk het diverse malen verfilmde Im Westen nichts Neues, uit 1929 (in Nederland bekend als Van het westelijk front geen nieuws), waarvan in Duitsland in het eerste jaar van publicatie maar liefst 1 miljoen exemplaren werden verkocht. Maar ook minder bekende Duitse oorlogsromans komen aan bod. In samenspraak met de cursisten wordt er een selectie gemaakt.
Hoe wordt er in de Kriegsromane aangekeken tegen oorlog en oorlogsgeweld? In hoeverre zijn ze waarheidsgetrouw? Welke rol speelden ze in de verwerking van de eerste wereldoorlog en in de aanloop tot de tweede? Dat zijn een paar van de vragen die in deze cursus aan de orde komen.
Opbouw van de cursus
Cursusmateriaal
Een klapper met cursusmateriaal is bij de cursusprijs inbegrepen. Alle teksten zijn in het Nederlands.
Maarten Arends studeerde onder meer biologie, filosofie, geschiedenis en Spaans.
Inschrijven voor deze cursus? Mail naar cursussen@epimedium.nl.
22/1/2014
Stichting Epimedium Cursussen
Postbus 4907
6202 TC Maastricht
cursussen@epimedium.nl
T (043) 325 0149 (ma-vr, 9-17 uur)
KvK 14095359